Dexmedetomidine (Cepedex) toegevoegd aan het Aesculaap Eigen Label

Dexmedetomidine (Cepedex) toegevoegd aan het Aesculaap Eigen Label
17-9-2021

Cepedex 0,5 mg/ml is het nieuwste anestheticum voor honden en katten in het Aesculaap Eigen Label. Cepedex is geïndiceerd voor zowel sedatie als premedicatie bij deze dieren.

Cepedex heeft als werkzame stof dexmedetomidine, een alpha2-agonist. Deze stof hecht zich aan de alpha2-adrenerge receptoren en voorkomt daarmee het vrijkomen van de neurotransmitter noradrenaline in zenuwcellen. Dit resulteert in een lager bewustzijnsniveau, inclusief een verminderde perceptie van pijn.

 

Dexmedetomidine biedt wel de voordelen maar niet de nadelen van zijn voorloper medetomidine (Cepetor). Waar medetomidine bestaat uit een racemisch mengsel van circa 50% dexmedetomidine (de actieve component) en 50% levomedetomidine (niet actief), bevat Cepedex alleen dexmedetomidine. Puur en effectief! Hierdoor wordt het dier niet belast met niet-actieve bestanddelen.

 

Cepedex kan bij honden intraveneus of intramusculair worden toegediend; bij katten intramusculair. Het is veilig te combineren met butorphanol en/of ketamine in dezelfde injectiespuit. Cepedex is snel en effectief te antagoneren met atipamezole (Revertor). De dosering van dexmedetomidine is slechts de helft van die van medetomidine. De concentratie van Cepedex is bewust 0,5 mg/ml, de helft van de concentratie van medetomidine. Zo liggen de te geven volumes dicht bij elkaar, wel zo veilig!

 

Meer informatie vindt u in de productinformatie en bijsluiter van Cepedex.